Tuesday, 10 May 2011

Sekolah Remaja Hamil Penuh (Berjaya atau Gagal?)

JASIN: Sejak ditubuhkan pada awal September 2010, Sekolah Harapan dan Rumah Harapan (SHRH) Melaka sudah menerima 49 remaja hamil dan bilangannya dijangka meningkat kerana permohonan terus bertambah.

Pengerusi Lembaga SHRH, Datuk Ab Rahaman Ab Karim berkata, sepanjang tempoh itu, 28 bayi dilahirkan dengan semua diambil oleh keluarga ibu mereka.
Katanya, sehingga kini, 35 remaja menghuni rumah kebajikan berkenaan dengan sebahagiannya sudah melahirkan anak, manakala bakinya sedang menunggu masa untuk bersalin.

Mereka datang dari seluruh negara dan berusia antara 14 hingga 18 tahun, iaitu 14 dari Johor, masing-masing lapan dari Melaka dan Pahang, masing-masing lima dari Negeri Sembilan dan Kelantan, Terengganu (3), Kuala Lumpur (2) dan masing-masing seorang dari Selangor; Perak dan Sarawak.

Ab Rahaman berkata, setakat ini, 15 orang dalam senarai menunggu untuk memasuki rumah kebajikan berkenaan berikutan jumlah penghuni pada masa ini sudah mencapai bilangan maksimum.

“Kita minta mereka bersabar kerana kerajaan negeri mungkin menimbang untuk menambah kapasiti dan kemudahan sekolah itu, selain bercadang meningkatkan penerimaan penghuni sehingga 50 orang pada satu masa,” katanya.
Ab Rahaman berkata, tahun ini, kos mengurus dan pembangunan sekolah itu dijangka membabitkan kira-kira RM1.1 juta berbanding RM547,171 tahun lalu.

SHRH terletak di Jalan Pegawai dan beroperasi dari jam 8 pagi hingga jam 4 petang di bangunan lama milik Syarikat Air Melaka Berhad (SAMB) dengan kos baik pulih RM100,000 dan mempunyai empat kelas, masing-masing sebuah bilik komputer, bilik mesyuarat serta pejabat pentadbiran.

Orang ramai ingin mendapatkan maklumat lanjut boleh menghubungi Ketua Pegawai Penguat Kuasa Agama JAIM, Rahimin Bani di talian 019-6671564 atau 06-2881534.

 SEKOLAH Harapan dan Rumah Harapan, Jasin,  memberi perlindungan kepada remaja hamil.
SEKOLAH Harapan dan Rumah Harapan, Jasin, memberi perlindungan kepada remaja hamil.


Respon KAWAN : Sedikit persoalan yang ingin Pihak KAWAN lontarkan. banggakah kita dengan penuhnya Rumah sebegini? Bukan niat untuk menghalang penubuhan sekolah sebegini. Tetapi hakikatnya situasi di Malaysia amnya lebih kepada merawat sambil mengabaikan pencegahan yang konsisten. Tidak salah andai kita berusaha merawat. tetapi lebih molek andai langkah pencegahan turut dilaksanakan. Bagaimana ingin melaksanakan? Kembali lah berpegang dengan Al Quran dan As Sunnah agar kita tidak tersesat seperti mana yang dijanjikan oleh Baginda SAW di dalam khutbah terakhirnya.  Bersama kita mendidik rakyat Malaysia beracukan Al Quran dan As Sunnah.

Wallahualam..

No comments:

Post a Comment